Homepagina
Inloggen
Archief
Modellen
Wallpapers
Downloads
Contact
Historie
Lakkleuren
Fabrieken
Dealer-lijst
Ingestuurde foto's
Terugroep-acties
Voorwaarden
Privacy
Inloggen Registreren
Daciamodellen

Wist jij dat?

Tijdens het gebruik van de dacia onstaan er soms vragen die niet opgelost (kunnen) worden door het lezen van de handleiding. Sommige zaken worden gewoon niet belicht daarin. Hieronder wordt een lijst weergegeven van dit soort zaken. Deze lijst wordt natuurlijk bijgevuld als er weer een bijzonderheid "opduikt".


Wist jij dat:

 1. Wanneer je de wieldoppen wilt verwijderen hetzij voor schoonmaak, winterbanden of het wisselen vanwege een lekke band je daarvoor de beschikking hebt over een speciale sleutel met een haak? Deze is opgeborgen bij de krik.
 2. Als je een deur open hebt laten staan en je gebruikt de centrale portiervergrendeling, dan kun je de niet-afgesloten deur toch gewoon sluiten en dan blijft deze ook op slot.
 3. Het rode lampje tussen de beide tellers knippert om het criminele gilde af te schrikken?
 4. Je de ramen van een 5-zitter niet open kunnen en die van een 7-zitter wel?
 5. Je de verlichting in het handschoenkastje alleen kunt laten werken als je de gewone verlichting aan hebt staan?
 6. Het opbergvak zoals het in de folder staat niet boven de voorruit maar boven de eerste rij gemonteerd is? oftewel: als bestuurder kun je er geen gebruik van maken maar de passagiers op de 2e rij wel.
 7. Je de binnenverlichting van de “laureate”en “Ambiance” versies op afstand kunt laten aangaan? (hoezo geen luxe auto?). Deze gaat namelijk aan als je de portieren met de afstandsbediening opent en gaat langzaam weer uit.
 8. Je het reservewiel onder de auto vindt? het hangt in een rek dat van binnenuit los te maken is. De sleutel is opgeborgen bij de krik.
 9. Je de hoofdsteunen van de 2e rij bij een 7-zitter naar voren kunt buigen? een 5-zitter heeft dit niet. Reden hiervoor is het feit dat de stoel makkelijker om te klappen is zelfs als de voorstoel verder naar achteren staat. Bij een 7-zitter zul je dit vaker doen vanwege het laten uitstappen van de 6e en de 7e persoon.
 10. Je GEEN bagagescherm geleverd krijgt als je een 7-zitter aanschaft?
 11. Wanneer je de Blaupunkt radio meebesteld je een speciaal voor Dacia gemaakte radio koopt? deze wordt niet in de winkel aangeboden.
 12. De knipperlichten NIET knipperen als je de auto afsluit met de afstandsbediening als er nog een deur niet goed gesloten is? De bedoeling is dat de knipperlichten 1 maal knipperenbij het openen en 2 maal bij het sluiten.
 13. Bij de 7-zitter de 3e bank zo is opgebouwd dat de rugleuning deelbaar is maar de zitting niet?
 14. Je het afdekscherm bij een 7-zitter niet kunt gebruiken als de 3e bank in gebruik is? (vooropgesteld dat je een afdekscherm besteld hebt aangezien het niet standaard aanwezig is bij de 7-zitter).
 15. De spiegels inklapbaar zijn? er is wel enige druk voor nodig om ze om te klappen maar het behoort tot de mogelijkheden. Makkelijk in krappe ruimtes of straten.
 16. Je standaard maar 1 sleutel bij de Dacia ontvangt met afstandsbediening? Wil je een 2e dan zul je die apart moeten aanschaffen.
 17. Vele daciarijders de standaard luidsprekers vervangen door andere? De originele laten wat kwaliteit betreft te wensen over. De inbouwdiameter is 130mm.
 18. Het niet loont om een 5-zitter om te bouwen naar een 7-zitter? deze ingreep is dermate kostbaar (hoewel technisch mogelijk) dat dit veel meer kost dan direct een 7-zitter aanschaffen.
 19. Je geen matten bijgeleverd krijgt voor de 3e rij?
 20. Jij een ander dealerpakket kunt hebben dan een andere Dacia-rijder? elke dealer kan zelf beslissen wat daar wel of niet bij hoort.
 21. Diverse onderdelen die als optie af fabriek ook nadertijd te bestellen zijn? Bijvoorbeeld het dakvak; deze is naderhand te plaatsen als je handig bent. Echter is het naderhand inbouwen duurder als af-fabriek bestellen. (afgezien van het extra werk dat je ermee hebt).
 22. De deuren automatisch kunnen sluiten? Dit gebeurt echter alleen als de middels de
 23. afstandsbediening de deuren hebt geopend en er vervolgens geen hebt geopend. Na ongeveer een halve minuut zullen alle deuren zich weer gaan sluiten.
 24. De inhoud van de brandstoftank groter is dan aangegeven? volgens de handleiding gaan er 50 liter in. Echter met rustig tanken kan er veel meer in. Dit kan oplopen tot boven de 60 liter! afhankelijk van hoever je de tank hebt leeggereden. Door dit groter aantal liters zal het langer duren voordat de vlotter in de tank “zakt”; dit heeft ook als resultaat dat het langer duurt voordat de boordcomputer meewerkt.
 25. Op geen enkele Dacia het lampje van “gordel vergeten” kan gaan branden? Enkel omdat deze functie niet toegepast is in de auto. Deze is ook naderhand niet te plaatsen omdag het lampje gewoon niet aanwezig is op de print van de teller-unit.
 26. Het lampje voor deur “niet gesloten” alleen op de laureate-versies werkt?
 27. De gordel voor de middelste zitting van de 2e rij zich aan het plafond bevindt boven de achterdeuren? Hierbij is de houder magnetisch waardoor het metalen deel niet los hoeft te hangen.
 28. Er kindersloten op de achterportieren zitten? Dat betekent dat deze deuren niet te openenen zijn van binnenuit. Overigens is deze functie uitschakelbaar. Hiertoe bevindt zich een klein hendeltje vlak bij het slot in de deur.
 29. De beide deuren aan de achterzijde van de MCV niet voorzien zijn van kindersloten? Deze kunnen dus wel van binnenuit geopend worden.
 30. Je de deuren alsnog kunt sluiten als de deur linksvoor open staat? druk hiervoor de centrale drukknop op het dashboard langer dan 5 seconden in en de deuren zullen alsnog op slot gaan.