Niet aangemeld
Sommige features zijn niet beschikbaar
home
Homepagina
restore
Archief
directions_car
Modellen
burst_mode
Wallpapers
file_download
Downloads
mail
Contact
access_time
Historie
palette
Lakkleuren
location_city
Fabrieken
playlist_add_check
Dealer-lijst
photo_filter
Ingestuurde foto's
person
Inloggen
help
Help
assignment
Voorwaarden
lock
Privacy
Daciamodellen
Boordcomputer van onze Dacia

Boordcomputer

Ja, zelfs onze Dacia heeft een boordcomputer. Deze kan diverse waarden weergeven zodat wij aan de hand daarvan beslissingen kunnen nemen. Bijvoorbeeld wanneer we tanken. Of dat we wat rustiger met de rechtervoet het gaspedaal indrukken.

Uitvoering

Maar Dacia zou Dacia niet zijn als er niet een aantal verschillen zouden zijn aangebracht in de boordcomputer. Afhankelijk van de uitvoering die je gekocht hebt zijn sommige displays wel of niet aanwezig. Het is natuurlijk logisch als je een auto hebt zonder de af-fabriek cruise control dat deze ook niet wordt weergegeven.

Uitleg functies

Hieronder zal ik bij de verschillende weergaven aangeven wat de betekenis er van is.

Totaalteller

De waarde geeft het totaal aantal kilometers weer dat de auto gereden heeft. Deze waarde is (uiteraard) niet te resetten:

Dagteller

De dagteller kun je op nul stellen wanneer je dat zelf wilt. Je kunt hem voor diverse weergaven gebruiken. Bijvoorbeeld het aantal kilometers dat je per tank rijdt. Maar ook de afstand tussen bijvoorbeeld tussen twee plaatsen. De wwergave lijkt veel op die van de totaalteller:

Verbruikte brandstof sinds de laatste nulstelling

De naam geeft het al aan: deze weergave geeft het aantal verbruikte liters aan vanaf het moment dat je de tellers gereset hebt:

Gemiddeld verbruik sinds de laatste nulstelling

Normaal gesproken wordt hier een waarde weergegeven in aantal liters per 100km. Ik heb echter de boordcomputer gewijzigd via de software en bij mij geeft hij dus direct het aantal km per liter aan. Scheelt mij weer rekenwerk:

Actueel verbruik

Deze waarde geeft het verbruik weer tijdens het rijden en wisselt dus heel erg. Dit is namelijk afhankelijk van je rechtervoet. Ook deze waarde wordt normaal in liters per 100km weergegeven. Bij mijn Lodgy is dit dus ook gewijzigd in kilometer/liter (wordt weergegeven van een snelheid van 30kmh):

Bereik met overgebleven brandstof

Aan de hand van je rijstijl gaat de boordcomputer berekenen hoeveel kilometer je nog kunt afleggen met de hoeveelheid brandstof in de tank (je moet eerst minimaal 400 meter rijden na het starten voordat de waarde zichtbaar wordt):

Afgelegde weg sinds de laatste nulstelling

Met deze weergave kun je zelf ook kiezen (wel in combinatie met andere weergaven overigens) wat de waarde moet voorstellen. Ook deze kun je gebruiken als dagteller maar ook bijvoorbeeld als tussenteller voor je vakantie. Je kunt bijvoorbeeld voltanken en dan resetten. Aan het einde van de vakantie zie je dan de totaal afgelegde afstand tijdens je vakantie (de dagteller werkt hier onafhankelijk van):

Gemiddelde snelheid sinds de laatste nulstelling

De boordcomputer houdt je verschillende snelheden bij en berekent daarbij je gemiddelde snelheid. Als je de boordcomputer nooit reset dan zal deze waarde zich steeds minder veranderen. Ga je echter resetten op de snelweg dan kun je wel een gemiddelde van 120 kmh halen. Zelf reset ik niet vaak en rij nu niet veel snelweg dus dan gaat het gemiddelde omlaag:

Tijdweergave

De weergave hieronder zullen velen van ons niet zien. Heb je namelijk een Dacia met het MediaNAV systeem dan wordt deze weergave uitgeschakeld! De tijd wordt namelijk op het MediaNAV systeem weergegeven. Toch is deze tijd niet bij elke weergave zichtbaar. Ik weet ook niet waarom je deze weergave zou moeten uitschakelen. Ik zie deze tijdsweergave dus wel; bij mij is deze nu door mij wel weer geactiveerd:

Buitentemperatuur

Ook deze weergave zal niet bij iedereen beschikbaar zijn. Afhankelijk van de uitvoering is er wel/geen temperatuursensor aanwezig:

Afwijkende schermen

Op de bovenstaande afbeeldingen heb je wel de meest voorkomende weergaven kunnen zien. Er zijn er echter nog meer! Bijvoorbeeld de volgende (hier volgt nog meer informatie over in een ander artikel):

Maar de boordcomputer kent ook nog een extra scherm voor onderhoud. Dit komt vanzelf tevoorschijn zodra je nog 1500km of minder te gaan hebt voor de volgende onderhoudsbeurt. Ook bij gebruik van de cruise control of de snelheidsbegrenzer zul je een aangepaste weergave zien.

Opmerking

Bij Dacia’s in basis-uitvoering zijn er maar een stuk of vier weergaven op het display! deze boordcomputer is te herkennen aan de liggende weergave van de hoeveelheid brandstof. Het kan ook voorkomen dat bij auto’s die op LPG rijden de boordcomputer is aangepast. Diverse weergaven hebben namelijk betrekking op het brandstofverbruik van Benzine of Diesel. De boordcomputer kan dus niet de echte waarde weergeven bij het rijden op LPG.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren

Mooi en duidelijk verhaal / uitleg ik ben benieuwd naar het vervolg verhaal

dan blijven we maar rekenen tijdens de rit

Peter, dat is alleen mogelijk door via de OBD-poort en aparte software een wijziging aan te brengen in de instellingen van de boordcomputer. Dit is alleen aan te raden als je voldoende kennis hebt. Breng je namelijk de wijzigingen aan op de verkeerde plek dan loop je het risico dat je boordcomputer of zelfs de overige delen van de auto heel vreemd gaan doen.

Hoe kan je de liters/km omzetten naar km/liters

arrow_upward