menu
arrow_back
home
Homepagina
person
Inloggen
restore
Archief
directions_car
Modellen
burst_mode
Wallpapers
file_download
Downloads
mail
Contact
access_time
Historie
palette
Lakkleuren
location_city
Fabrieken
playlist_add_check
Dealer-lijst
photo_filter
Ingestuurde foto's
sync_problem
Terugroep-acties
assignment
Voorwaarden
lock
Privacy
Inloggen Registreren
Daciamodellen

Olie verversen bij de Dacia Lodgy

event
29-08-2012
account_circle
Richard
folder
Dacia Lodgy
forum
0

Olie verversen bij de Lodgy? Ik hoor jullie al denken: "de Lodgy rijdt hier nog niet eens". Klopt inderdaad. Maar toch heeft de Lodgy iets wat de huidige Dacia?s nog niet kennen.

Ik moet er wel bij vermelden dat dit afhankelijk is van de uitrusting van de auto en van het land van leveren. Het is nog niet zeker of de NL-versie dit heeft; de oosterburen hebben het in ieder geval wel in de brochure staan.

Waar gaat het nu om? De Lodgy is het eerste model dat een onderhouds-timer kent voor het olieverversen.

Door middel van de boordcomputer wordt er een onderhoudsmelding gegeven. Hierbij verschijnt er een steeksleutel op het display. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • Overgebleven afstand tot de volgende olie-verversing is minder dan 1500 km (of datum van onderhoudsbeurt is bereikt). Het controlelampje met de steeksleutel licht op en de boodschap "1500 km" verschijnt.
  • Overgebleven afstand tot de volgende olieverversing is 0 km. de boodschap "- ? km" verschijnt.

De afstand verschijnt gedurende ongeveer 8 seconden op het display bij het aanzetten van het contact zodra de afstand 1500 km of minder is.

Maar dat is nog niet alles: Deze timer is zo slim dat hij zich aanpast aan de rijstijl! Bij veel langzaam rijden, huis-aan-huis bezorgen, trekken van zware aanhanger is de auto eerder aan een beurt toe dan bij een rustige rijstijl en lange ritten met dezelfde snelheid. De overgebleven afstand tot de volgende olie-verversing kan dus in sommige gevallen sneller afnemen dan de werkelijk afgelegde afstand.

Het olie-verversingsinterval is hiermee onafhankelijk van het onderhoudsprogramma van de auto.

Er zijn al veel merken die dit gebruiken maar het door Dacia gebruikte systeem heeft een groot voordeel: je kunt het resetten zonder een computer aan te sluiten of wat dan ook.

Resetten doe je op de volgende manier: om de afstand tot de volgende olieverversing opnieuw in te stellen, druk je ongeveer 10 seconden zonder onderbreking op een van de toetsen van de nulinstelling van de weergave, totdat het verversingsinterval permanent wordt weergegeven.Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Er zijn nog geen reacties

arrow_upward