Dacia Duster

Het Dacia Media NAV systeem, deel 2

21-09-2012
RichardMCV
Overig
0

[image=collection,2012,Dacia Media-NAV systeem,right]dacia-media-nav-systeem-2.jpg[/image]Na het radio-gedeelte van het nieuwe Media NAV systeem hier besproken te hebben, is het nu tijd voor het navigatiedeel van dit leuk stuk speelgoed.

De Dacia Lodgy die ik heb mogen testen was voorzien van het Media-NAV systeem en aangezien ik er toch behoorlijk wat kilometers mee heb mogen/kunnen rijden heb ik een aardige indruk gekregen van het navigatie gedeelte.

Om maar met de meest gestelde vraag via de email: welke kaarten zijn er geinstalleerd in het navigatie-systeem?

De Lodgy waarin ik testgereden heb, bevatte de volgende kaarten:

  • België
  • Nederland
  • Luxemburg
  • Duitsland
  • Liechtenstein
  • Oostenrijk
  • Zwitserland

[image=collection,2012,Dacia Media-NAV systeem,right]dacia-media-nav-systeem-37.jpg[/image]Aangezien het hier om een nieuw model gaat en een nieuw systeem lijkt me dit representatief voor de binnenkort te leveren Lodgy's. Het systeem is eigenlijk eenvoudig te bedienen en het gaat eigenlijk vanzelf, zo eenvoudig zijn de menu-keuzes opgesteld. Eigenlijk heb je er geen handleiding bij nodig. Wat vooral opviel was de snelheid waarop het werkt. Routes werden heel snel berekend en de ingestelde stem was prettig om te horen.

Het systeem is in te stellen in diverse talen waarbij ook de toetsenbord indeling is om te schakelen in de volgende soorten: Qwerty, ABC, Azerty, Qwertz, Arabisch, Cyrrilisch en Grieks.

[image=collection,2012,Dacia Media-NAV systeem,right]dacia-media-nav-systeem-42.jpg[/image]De in te stellen talen zijn: Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Nederlands, Pools, Portugees, Braziliaans, Roemeens, Turks, Russisch en Arabisch. Van al deze talem kun je kiezen tussen een mannelijke en een vrouwelijke stem.

Er kunnen diverse instellingen gemaakt worden om het systeem min of meer aan je eigen wensen aan te passen. Zo kun je instellen of je naar een 2D of een 3D beeld wilt kijken; Ook in te stellen is van welke "hoogte" ja naar de kaart kijkt (laag/midden/hoog). Als je wilt kun je de snelwegweergave zelfs uitschakelen.

[image=collection,2012,Dacia Media-NAV systeem,right]dacia-media-nav-systeem-11.jpg[/image]Er zijn diverse POI's ingesteld (POI = Point Of Interest). De volgende POI's heb ik aangetroffen:

  • Accomodatie
  • Automobiel
  • Caf[eacute] of bar
  • Financieel
  • Gemeenschap
  • Luchthaven
  • Medisch
  • Ontspanning
  • Parkeerplaats
  • Restaurant
  • Sport
  • Tankstation
  • Transport
  • Vaarbenodigdheden
  • Vrachtwagen
  • Winkels
  • Zakelijk

Deze kun je naar believen in- en uitschakelen. Er zijn nog veel meer zaken in te stellen. Hierbij valt te denken aan diverse rout-instellingen zoals: Routeplanningsmethode (snel/kort/eco), tolwegen (grappig detail: bij de afbeelding hiervan staat geen Euro-teken maar een dollar-teken), wel of geen veerboot op nemen in de route en ook de keuze voor onverharde wegen kan gemaakt worden. Zodra je goed bekend bent met deze instellingen kun je je snel weervinden; ben je echter goot bekend met bijvoorbeeld TomTom dan zul je merken dat het Media NAV navigatiesysteem toch iets minder gebruikersvriendelijk is.. Je zul soms dieper moeten graven in de instellingen waar je soms graag sneller bij zou willen komen.

[image=collection,2012,Dacia Media-NAV systeem,right]dacia-media-nav-systeem-38.jpg[/image]Route plannen via lengtegraag/breedtegraad notatie is ook mogelijk maar dat bieden brijwel alle systemen. Er is ook een hulp-functie aanwezig. Die bestaat eigenlijk uit een viertal snelkeuzes die je kunt maken: Garage in de omgeving, Gezondheid in de omgeving, Politie in de omgeving en Tankstation in de omgeving.

Je kunt ook via referentiepunten een route instellen. GPS-positie kun je ook gebruiken voor de route maken. Het systeem kent een drietal mogelijkheden voor het geven van waarschuwingen. Ook hieraan zijn instellingen verbonden die je van te voren in moet stellen. Zo kan het systeem waarschuwen zodra je over de snelheid heen gaat. Dus of je nou 50 kmh of 120 kmh mag rijden op dat wehgvak waar je je op dat moment bevindt, het systeem geeft dit weer. De snelheidlimiet kun je ook continu zichtbaar maken in het scherm. Daarnaast kun je instellen of het systeem moet waarschuwen voor bijvoorbeeld flitspalen.

Let wel: niet in elk land is dit toegestaan. Zou je de kaartupdate van bijvoorbeeld Frankrijk installeren dan zal die geen flitspalen installeren aangezien dit verboden is in Franrkijk.

Al met al is dit een heel behoorlijk navigatiesysteem dat snel en envoudig te bedienen. Wil je een kaartupdate dan kun je dat doen via de gegevens die je van je dealer meekrijgt hiervoor. Een kaart voor heel Europa is niet geinstalleerd. De nieuwste kaart die verkrijgbaar is, betreft de uitgave 4e kwartaal 2011, uitgiftedatum 23 april 2012.

Wil je deze kaart voor Europa installeren dan kun je via de link die je van je dealer krijgt deze kaart downloaden nadat je je geregistreerd hebt. Deze kaart van Europa kost 119 euro. Deze kaart bevat de wegen in maar liefst 43 landen:

Andorra, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Ierland, Italië, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Noorwegen, Portugal, San Marino, Spanje, Zwitserland, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Vaticaanstad, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Montenegro, Polen, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Oekraïne, Rusland en Ijsland.

Dan heb je ook nog de keuze voor een kaart van West-Europa. Deze bevat de wegen in 23 landen:

België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland, Andorra, Spanje, Portugal, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Italië, San Marino, Vaticaanstad, Frankrijk, Malta, Monaco en Ijsland.

Overigens is het wel vreemd dat de BeNeLux kaart geinstalleerd is inclusief de aanvulling met de landen Lichtenstein, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. De BeNeLux kaart kost namelijk 64 euro, net als de kaart van de andere 4 hierboven genoemde landen. Hiermee komt men op een totaal van 128 euro; de complete kaart van Europa kost 119 euro...

De kaarten kunnen met diverse betaalmethoden worden afgerekend; VISA, Mastercard, American Express, Maestro, Ideal en DinersClub zijn enkele voorbeelden. Overigens is momenteel alleen betaling via internet mogelijk. Wellicht dat je dealer er een andere oplossing voor heeft als je niet beschikt over bovengenoemde kaarten.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er zijn geen reacties geplaatst op dit artikel.