Dacia Duster

Instellingen in het MediaNAV systeem

26-02-2018
RichardMCV
Overig
7

We blijven nog even bij het onderwerp van het vorige artikel, namelijk het MediaNAV systeem dat in onze Dacia's gemonteerd wordt, als je hiervoor kiest tenminste.

Ondertussen zijn we bij de opvolger aangekomen, Evolution genoemd. Deze is met verschillende softwareversies uitgerust, afhankelijk van wanneer het systeem geleverd is. Velen van ons zullen nog versie 8.0.5 hebben. Maar wat blijkt nu? In binnen- en buitenland komen er meldingen van vreemd gedrag!

En de meldingen kan ik zelf ook bevestigen want het systeem dat in mijn Lodgy is gebouwd heeft namelijk hetzelfde vreemde gedrag. Heel soms blijkt bij het aanzetten dat bijvoorbeeld de taal weer standaard op "engels" staat. En de lijst met favorieten is leeg. En ook eerder gereden routes zijn weg. Zelf dacht ik eerst ook dat het aan mijzelf lag. Maar dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. Ik heb het in ruim 10 maanden nu 3 keer gehad dat het systeem weer op standaard instellingen staat.

Vanwege deze website lees ik natuurlijk overal mee op diverse Fora. Daardoor weet ik dat er voor dit probleem nog geen oplossing is gevonden. Het schijnt echter een bug in de windows CE versie te zijn. Ook de dealer kan hier nog niets mee, behalve het systeem uitbouwen en vervangen. Dit lost echter het probleem niet noodzakelijkerwijs op. Ook het nieuwe systeem kan dit probleem namelijk hebben.

Dit betekent dat er nog wel weer een update zal uitkomen. De update van 8.0.5 naar 9.1.1 lost dit probleem niet op.

Maar Daciarijders zijn vindingrijk. Het is natuurlijk niet leuk als je alle favorieten steeds kwijt bent. en je taalinstelling. Een daciarijder met de naam DACCIM heeft hiervoor een noodoplossing gevonden. Hij heeft met een stukje software een programmaatje geschreven waarmee je een Backup kunt maken van al je instellingen/favorieten/recente plaatsen/routes en dergelijke.

Dit programmaatje zet je op USB-stick en dan is het heel eenvoudig een Backup te maken. Mocht je MediaNAV haar instellingen verliezen dan kun je met de stick ook eenvoudig weer alles terugzetten. Maar houd er rekening mee dat je alleen wat terug kunt zetten als je van een werkend systeem eerst ook daadwerkelijk een Backup hebt gemaakt! Daarom heb ik de USB-stick standaard in de auto liggen (net als de OBD2 kabel en de andere sticks overig om software te kunnen wijzigen).

Het gebruik van de USB-stick is heel eenvoudig:

Je zet het MEdiaNAv systeem aan en wacht totdat het hoofdmenu verschijnt:

Afbeelding

Steek de USB-stick in het apparaat en na een paar seconden verschijnt de melding:

Afbeelding

Deze melding verdwijnt weer en de volgende melding verschijnt:

Afbeelding

Ook deze melding verdwijnt er wederom komt er een nieuw scherm. Echter nu met de optie om een backup te maken of om de instellingen te herstellen:

Afbeelding

Als je dan vervolgens linksonder in het scherm op "OK" drukt dan verdwijnt dit scherm ook weer en er lijkt verder niets te gebeuren. Er wordt nu echter een backup gemaakt van alle data! Bij mijn MediaNAV duurde dat ongeveer een minuut. Als alles goed gegaan is dan zie je het volgende scherm verschijnen:

Afbeelding

Nu je een backup gemaakt hebt kun je deze dus op dezelfde wijze ook terugzetten mocht je MediaNAV haar data kwijt zijn.

Het wachten is natuurlijk op een echte oplossing aangezien dit softwarematig lijkt te zijn.


Je moet Inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Avatar
Clublid
RichardMCV
22-12-2022 om 11:15

Wanneer wordt de nieuwe Dacia geleverd? Ik kan beter eerst even nakijken of dit tooltje nog wel compatible is met het nieuwe systeem. Van welk type Medianav wil je de gegevens overnemen?

Avatar
mosselsoft
13-12-2022 om 17:29

hoe kom ik aan dit tooltje ? we willen graag onze favo's overzetten van de oude naar de nieuwe Dacia. hoor graag , grtz Paul

Avatar
nouws
13-08-2021 om 17:56

Na ...tig keer met usbstick heen en weer tussen NAV in Dokker en Toolbox in huis is het allemaal gelukt. Nét voor het einde van de 30% aanbieding op europakaarten! Thnx voor de hulp Richard.

Avatar
Clublid
RichardMCV
11-08-2021 om 22:09

Ik ben even op zoek geweest naar meer info hierover. Normaal gesproken is 32 GB het maximum en moet er geformatteerd zijn in de FAT32 indeling.

De volgende tekst staat in de handleiding: "de gebruikte USB-stick moet in FAT32-
formaat geformatteerd zijn en moet een maximale capaciteit van 32Gb hebben".

Sommigen hebben hetzelfde probleem maar bij gebruik van een USB2.0 stick ging het wel goed. Anderen is het juist gelukt om een stick in NTFS format te gebruiken.

Waarom er deze verschillen zijn is niet bekend. Blijft dus niets anders over dan testen..

Avatar
nouws
11-08-2021 om 10:25

Softwareversie 1.0.15.1
Ik heb exact de handleiding gevolgd.
De Toolbox gedownload op laptop maar die herkent de gegevens /vingerprint (map:NaviSync; update_checksum.md5; upgrade.lgu) op de USBstick niet (32GB FAT32 ).

Avatar
Clublid
RichardMCV
11-08-2021 om 6:46

Wat bedoel je met downloaden? heb je een "vingerprint" gemaakt van je MediaNAV of heb je de gegevens ergens anders vandaan? De USB stick dient ook aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo mag hij niet te groot zijn en moet hij de FAT32 indeling hebben.

En welke versie van MediaNAV heb je?

Avatar
nouws
10-08-2021 om 18:52

Net Dokker gekocht uit 09-2019
Op USB stick de NAV gegevens gedownload. Op laptop de toolbox gedownload maar die herkent en opent de gegevens van de USBstick niet. Iemand ervaring hier mee ?? Wil graag kaarten updaten.